уторак, 31. март 2009.



Sveti Stefan je neobično i jedinstveno mjesto ne samo na Budvanskoj rivijeri već i na cijelom Mediteranu. Stoji na grebenu kamenitog ostrva čiji se krovovi crvene poput rubina. Ostrvo je povezano sa kopnom uz pomoć kamenite prevlake dajući mu izgled poluostrva. U starim spisima Sv. Stefan je poznat pod imenom ”mjesto od pravde” - srediste grada i plemena Paštrovića.

Sveti Stefan koji je nekada bio malo ribarsko selo, koje tokom šezdesetih godina doživljava nevjerovatnu transformaciju.U sedamdesetim i osamdesetim godinama postaje jedan od najpoznatijih turističkih centara za visoko platežnu klijentelu, koja itekako zna što je dobro i što zeli.


Na ovom, po mnogima najatraktivnijem mjestu cijele jadranske obale, nailazimo na veoma rijetku prirodnu pojavu u svijetu - tombolu. To je pješčana prevlaka koja spaja obalu s hridi, na kojoj je izgrađen Sveti Stefan, ekskluzivni grad-hotel. S lijeve i desne strane tombole prostiru se dvije pjeskovite plaže, crvenkaste boje pijeska, dužine 1170 m. U zaleđu se nalazi hotel, restorani, kafei, ronilački klub, parking, park uređen u mediteranskom stilu. Sveti Stefan je jedina "de lux" lokacija na crnogorskom primorju, a njegov ekskluzivitet je odavno poznat u svijetu.Njegova površina iznosi 14600 m2.

Нема коментара:

Постави коментар